La Vall de Boí s’omple de cantaires
1.500 persones procedents de tot Catalunya es van donar cita el diumenge 28 d’abril als nuclis de la Vall de Boí i van cantar a les esglésies romàniques en el marc dels 900 anys de la consagració de Sant Climent i Santa Maria de Taüll.
El passat 28 d’abril i després d’un dia passat per aigua i unes previsions no gaire esperançadores, la Coral Maristes Montserrat de Lleida va celebrar la 14 edició del projecte Lleida Canta per posar en valor la música i el territori. Enguany prop de 1.500 persones es van aplegar a la Vall de Boí en un acte emmarcat també dins de la celebració dels 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll.
Precisament aquest nucli de la Vall de Boí va ser el punt neuràlgic de la trobada, que va reunir 38 corals de Catalunya, convertint-se d’aquesta manera en l’aplec de corals més multitudinaris de l’any. Tot i que es van haver de modificar algunes previsions del programa, el Lleida Canta va tornar a ser un èxit i tothom va marxar a casa amb ganes d’una nova edició.
L’aplec va començar amb un esmorzar just al darrere de Sant Climent de Taüll per poder agafar forces per afrontar un matí ple de música, ja que es van interpretar un centenar de cançons per tota la Vall. Els infants de cicle mitjà i superior de la ZER Alta Ribagorça van inaugurar el Lleida Canta amb l’himne Tots som ZER. Després tots junts, infants cantaires i el grup Ribatònics, van interpretar “Un ruc potacari” a partir d’una cançó popular. L’alcaldessa, Sònia Bruguera, va donar la benvinguda, agraïda i emocionada per l’esdeveniment, i a continuació va ser el moment d’assajar el cant comú.
Cap a les 11 del matí, els cantaires es van distribuir en cinc grups i van cantar a Erill la Vall, a Boí, a Santa Maria de Taüll i a Sant Climent. I cada grup va descobrir un patrimoni concret de la zona: el romànic, les falles, la pedra seca, starlight i les campanes. A Erill i a Boí van anar-hi en bus, però a Taüll alguns no van moure’s de l’escenari principal, i dos grups van anar fins a Santa Maria fent una passejada. Totes les corals van tenir l’oportunitat de cantar a dins de l’església que els havia tocat i també van conèixer el patrimoni designat. A més a més, un membre de Ribatònics va ensenyar-los les Coples de Peirot adaptades a cada grup segons el tema que havien de descobrir.
Fins aquell moment el temps va acompanyar, però quan va ser el moment de tornar-se a reunir tots plegats pel cant comú a Taüll, es va posar a ploure i els cantaires van haver de treure els paraigües per interpretar les tres cançons amb sorpresa inclosa des del campanar. Per les finestres romàniques es van desplegar 5 pancartes, que donaven l’entrada a les diferents estrofes de les Coples de Peirot.
En acabar els Segadors, tots els cantaires van pujar als autocars i es van dirigir fins al pavelló del Pont de Suert per poder compartir el dinar cuinat per Araceli d’Arbeca i servit pels cantaires de la Coral Maristes Montserrat. Els Ribatònics van amenitzar la sobretaula amb balls inclosos i després es va presentar el 15è Lleida Canta que es dedicarà a l’art tot cantant els Museus de Lleida ciutat, entre ells el recentment inaugurat Museu Morera o el Museu de Lleida. L’hora dels adéus va posar el punt i final a un dia molt intens.
La Coral Maristes Montserrat i la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) organitzen aquesta trobada per tal de donar a conèixer el patrimoni de les corals en indrets singulars i públics nous. També van col·laborar a fer possible l’acte l’Ajuntament de la Vall de Boí, el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí i Centre del Romànic.